سلامت پوست و مو

حساسیت پوستی

حساسیت پوستی

پوست به عنوان سدی که از داخل بدن محافظت می کند، یک هدف حیاتی را ایفا می کند. پر از سلول های خاصی از سیستم ایمنی است که می تواند از بدن و پوست در برابر ویروس ها، باکتری ها و سایر تهدیدات پنهان محافظت کند. هنگامی که سلول های پوست هر نوع ماده مشکوکی را تشخیص می دهند، واکنشی را ایجاد می کنند که باعث التهاب ناحیه می شود. متخصصان پزشکی از این التهاب به عنوان راش یا درماتیت یاد می کنند.

راش یا درماتیت می تواند منجر به خارش شود. سلول های ایمنی می توانند به چیزی که پوست را لمس می کند، عفونت کل بدن یا یک بیماری واکنش نشان دهند. برخی از بثورات قرمز، دردناک و تحریک‌پذیر هستند، در حالی که برخی دیگر می‌توانند منجر به تاول‌ها یا لکه‌های پوست خام شوند. خارش یکی از علائم رایج در بسیاری از بیماری های پوستی است. پوست ممکن است در سراسر بدن یا فقط در نواحی خاص خارش کند. در اینجا برخی از دلایل خارش وجود دارد:

پوست خشک

پوست خشک

خشکی پوست یکی از شایع ترین علل خارش پوست است. عوامل محیطی که می توانند منجر به خشکی پوست شوند عبارتند از: ۱. هوای بیش از حد گرم یا سرد با رطوبت کم.

مطالب مرتبط:چکاپ دوران حاملگی

شستشوی زیاد

آلرژی

آنتی هیستامین های خوراکی از داروهای رایج ضد حساسیت هستند. برخی از نمونه های بدون نسخه (OTC) عبارتند از ستیریزین (Zyrtec)، لوراتادین (Claritin) و دیفن هیدرامین (Benadryl). گزینه های نسخه نیز موجود است.

عفونت های قارچی

کرم حلقوی، پای ورزشکار و سایر عفونت های قارچی را می توان با درمان ضد قارچی درمان کرد. درمان های موضعی شامل کرم ها و شامپوها است. برای عفونت های شدید، پزشک ممکن است داروهای خوراکی تجویز کند. تربینافین (Lamisil) معمولا استفاده می شود.

نیش حشرات

نیش حشرات

آنتی هیستامین های موضعی می توانند خارش را تسکین دهند. برای جلوگیری از نیش پشه، از یک دافع حشرات استفاده کنید، صفحه پنجره ها را به خوبی تعمیر کنید و بدن را با لباس پوشانید.

۸ علت خارش پوست بدون بثورات:

خارش و بثورات علائمی هستند که اغلب با هم بروز می کنند. با این حال، ممکن است بدون بثورات قابل مشاهده یا سایر تغییرات قابل توجه پوست، خارش پوست را تجربه کنید. خشکی پوست یا نیش حشره علل خارش پوست هستند. بندرت، مشکلات اعصاب، کلیه، تیروئید یا کبد می توانند بدون ایجاد بثورات باعث ایجاد احساس خارش شوند. بسته به علت، فرد ممکن است احساس خارش را در سراسر بدن خود یا در یک ناحیه خاص تجربه کند. خارش می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.

  1. پوست خشک

خشکی پوست یک مشکل بسیار رایج است. پوست زمانی که رطوبت خود را از دست می دهد شروع به احساس خارش می کند. پوست خشک می تواند به صورت پوسته پوسته ظاهر شود. این بیماری در میان سالمندان به ویژه در ماه های سردتر رایج است.

مطالب مرتبط:زمایش HDL

درمان های خانگی خشکی پوست

توصیه ها و درمان های خانگی زیر می تواند به رفع خشکی پوست و جلوگیری از خشک شدن بیشتر آن کمک کند:

  • از استفاده از صابون های حاوی مواد شیمیایی قوی خودداری کنید، زیرا این مواد می توانند پوست را خشک کنند. در عوض سعی کنید از صابون ها و محصولات مراقبت از پوست ضد حساسیت و بدون عطر استفاده کنید. از یک مرطوب کننده در خانه برای افزودن رطوبت به هوا استفاده کنید که به جلوگیری از خشکی پوست مرتبط با زمستان کمک می کند.
  • به طور مرتب از مرطوب کننده استفاده کنید، به خصوص پس از بیرون آمدن از حمام یا در حین حمام.
  • از وازلین یا کرم های مانند Vanicream یا Cerave استفاده کنید.
  • از دوش گرفتن بیش از ۱۰ دقیقه خودداری کنید و از آب ولرم استفاده کنید.
  • چند بار در روز حمام نکنید.
  • از خاراندن پوست خشک خودداری کنید، زیرا می تواند به سطح پوست آسیب برساند. اگر پوست بشکند، احتمال اینکه فرد دچار زخم و عفونت شود بیشتر است.
  1. نیش حشرات

گزش پشه، عنکبوت و سایر حشرات می تواند باعث خارش و تحریک پوست اطراف نیش شود. گزش حشرات می تواند یک سوراخ بسیار کوچک یا ناحیه ای شبیه به سوزن ایجاد کند. با این حال، آنها می توانند آنقدر کوچک باشند که فرد ممکن است خارش را تجربه کند اما نیش واقعی را نبیند. بسیاری از حشرات می توانند فرد را نیش بزنند – از جمله ساس، پشه و شپش – و بسته به حشره درمان می تواند متفاوت باشد.

مطلب مرتبط: تفسیر نتایج ازمایش خون

درمان های خانگی نیش حشرات

از خاراندن آن ناحیه خودداری کنید، زیرا این کار می تواند خارش را بدتر کند. فرد نباید از آنتی بیوتیک های موضعی بدون نسخه مانند نئوسپورین استفاده کند، زیرا برخی افراد ممکن است واکنش آلرژیک روی پوست خود ایجاد کنند. فرد همچنین می تواند درمان های زیر را امتحان کند:

  1. استفاده از کمپرس سرد در ناحیه آسیب دیده
  2. مصرف مسکن خوراکی
  3. استفاده از کرم استروئیدی یا کرم بی حس کننده ممکن است ناراحتی را تسکین دهد.
  4. مصرف آنتی هیستامین
  5. عارضه جانبی برخی داروها

خارش پوست عارضه جانبی رایج بسیاری از داروها است که می تواند با یا بدون بثورات ایجاد شود. با این حال، همه افراد در هنگام مصرف این داروها این را تجربه نمی کنند. مسکن‌های تجویزی، که در دسته مواد افیونی قرار می‌گیرند، ممکن است باعث خارش پوست شوند، مانند:

  1. استامینوفن
  2. مورفین
  3. فنتانیل
  4. برخی از داروهایی که فشار خون را کاهش می دهند نیز ممکن است مشکلات پوستی مشابهی ایجاد کنند. اگر کسی مشکوک است که دارویی باعث خارش پوست می شود، باید قبل از قطع دارو با پزشک مشورت کند. پزشک می تواند در مورد بهترین روش عمل و داروهای جایگزین در صورت نیاز توصیه کند.

درمان های خانگی

درمان های خانگی عوارض برخی داروها

گاهی اوقات، پزشک ممکن است داروهای فعلی را متوقف کند تا مشخص شود که آیا این دارو باعث خارش شده است یا خیر. در مواقع دیگر، ممکن است مصرف دیفن هیدرامین (بنادریل) یا هیدروکسیزین را برای کاهش علائم خارش توصیه کنند.

  1. اختلالات عصبی

اعصاب پیام ها را از پوست به مغز منتقل می کنند. مشکلات مربوط به اعصاب می تواند باعث خارش یا درد روی پوست بدون ایجاد آسیب واقعی به آن شود که به آن خارش نوروپاتیک می گویند. صدماتی که بر اعصاب تأثیر می گذارد یا باعث آسیب عصبی می شود نیز می تواند باعث ایجاد احساس خارش در پوست شود. ناحیه خارش به محل آسیب بستگی دارد. به عنوان مثال، یک عصب فشرده زمانی اتفاق می‌افتد که ناحیه عصب بر روی آن فشار وارد کرده و باعث می‌شود سیگنال‌های هشدار دهنده به مغز ارسال شود. عصب آسیب دیده معمولاً باعث گیرکردن اعصاب می شود و علائم می تواند شامل درد، بی حسی، ضعف و خارش باشد. چندین بیماری مرتبط با اعصاب می توانند بدون ایجاد بثورات پوستی باعث خارش یا سایر احساسات روی پوست شوند. این شرایط عبارتند از:

  1. سکته
  2. دیابت
  3. نورالژی پس از تبخال، عارضه زونا
  4. به گفته آکادمی پوست آمریکا، دیابت می تواند باعث بسیاری از مشکلات پوستی شود. به عنوان مثال، خارش می تواند ناشی از نوروپاتی دیابتی باشد، عارضه ای از دیابت که باعث آسیب عصبی می شود.
  5. بیماری کلیوی

بیماری کلیوی، به خصوص در مراحل پیشرفته، می تواند باعث خارش بدون بثورات شود. علت خارش در بیماری کلیه ناشناخته است، اما دانشمندان معتقدند عوامل زیادی در این امر دخیل هستند. اگر فردی می داند که مشکلات کلیوی دارد و شروع به ایجاد خارش پوست می کند، باید با پزشک تماس بگیرد. گاهی ممکن است فرد به دیالیز نیاز داشته باشد، یک روش پزشکی که در آن پزشک از دستگاهی برای فیلتر کردن خون در محل کلیه ها استفاده می کند.

  1. بیماری کبد

بیماری های کبدی مانند سیروز و هپاتیت می توانند باعث خارش پوست شوند. مشخص نیست چرا، اما برخی این احساس را به تجمع بیش از حد صفرا در بدن نسبت می دهند. خارش بیشتر در کف دست و کف پا آشکار می شود. قرار گرفتن در معرض گرما معمولاً خارش را بدتر می کند و افراد معمولاً متوجه می شوند که در شب بدتر می شود. گزینه های درمانی معمولاً به نوع بیماری کبدی فرد بستگی دارد. برخی از پزشکان ممکن است کولسولام (ولچول) را تجویز کنند که منجر به خارش کمتر می شود.

  1. سرطان پوست

سرطان های پوست همیشه علائم قابل توجهی ایجاد نمی کنند. با این حال، برخی از افراد ممکن است خارش پوست را به عنوان یکی از علائم اولیه ضایعه پوستی قبلی یا جدید متوجه شوند. علائم دیگر ممکن است شامل ایجاد یک ضایعه جدید یا در حال تغییر روی پوست باشد. افراد باید پوست خود را به طور منظم بررسی کنند و هرگونه خال یا تغییر پوست غیرعادی را به پزشک خود گزارش دهند. اگر پزشک در مورد علت تغییر پوست مطمئن نباشد، ممکن است نمونه کوچکی از پوست بگیرد و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد که به آن بیوپسی پوست معروف است. بهترین گزینه درمانی برای سرطان پوست به نوع، محل و مرحله آن بستگی دارد.

  1. لنفوم هوچکین

خارش بدون بثورات همچنین می تواند در افراد مبتلا به لنفوم هوچکین یا سرطان سلول های خونی رخ دهد. سایر علائم لنفوم هوچکین عبارتند از:

  1. تورم غدد لنفاوی، مانند غدد لنفاوی در گردن، کشاله ران یا زیر بغل
  2. از دست دادن اشتها
  3. لرز
  4. تب
  5. عرق شبانه
  6. کاهش وزن بدون دلیل

گزینه های درمانی لنفوم هوچکین شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی و پیوند مغز استخوان یا سلول های بنیادی است.

تشخیص

هنگام تشخیص علل بالقوه خارش پوست بدون بثورات، پزشک احتمالاً ابتدا شایع ترین علل را در نظر می گیرد. این شامل خشکی بیش از حد پوست یا به عنوان یک عارضه جانبی داروهای جدید است. پزشک برای راهنمایی سایر روش‌های تشخیصی، علائم دیگری را در نظر می‌گیرد. به عنوان مثال می توان به آزمایش خون برای مشکلات کبد، کلیه، تیروئید یا سلول های خونی اشاره کرد. بیشتر علل خارش بدون بثورات قابل درمان هستند.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *