پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات با لکه های خارش دار و پوسته پوسته می شود که بیشتر روی زانوها، آرنج ها، تنه و پوست سر ایجاد می شود. پسوریازیس یک بیماری شایع و مزمن بدون درمان است. می تواند دردناک باشد، خواب را مختل کند و تمرکز را سخت کند. این وضعیت ممکن است برای چند هفته یا چند ماه ایجاد و سپس برای مدتی فروکش کند. عفونت ها، بریدگی ها یا سوختگی ها و مصرف برخی از داروها زمینه بروز پسوریازیس را فراهم می کنند. درمان های موجود بیشتر برای کاهش شدت علائم کاربرد دارند.
علائم و نشانه های رایج پسوریازیس عبارتند از:
فهرست عناوین صفحه:
- بثورات تکه تکه ای که از نظر ظاهری از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است، از نقاط پوسته پوسته شدن شوره سر تا قسمت های وسیعی از پوست بدن
- بثورات با رنگهای متفاوت، به رنگهای بنفش با پوستههای خاکستری در پوست قهوهای یا سیاه و صورتی یا قرمز با پوستههای نقرهای روی پوست سفید
- لکه های پوسته پوسته شده کوچک (که معمولا در کودکان دیده می شود).
- پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی کند.
- خارش، سوزش یا درد
- بثورات چرخه ای که برای چند هفته یا چند ماه شعله ور می شوند و سپس فروکش می کنند.
مطالب مرتبط: آزمایش سرطان خون چگونه است؟!
انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد که هر کدام از نظر علائم و نشانههای آن متفاوت است:
- پسوریازیس پلاکی: شایع ترین نوع پسوریازیس، پسوریازیس پلاکی است که باعث ایجاد لکه های پوستی خشک، خارش دار و برجسته می شود که با فلس پوشانده شده است. ممکن است تعداد انها کم یا زیاد باشد و بیشتر در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر می شوند. رنگ لکه ها بسته به رنگ پوست متفاوت است. پوست آسیب دیده ممکن است با تغییرات موقتی در رنگ (هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب)، به ویژه در پوست قهوه ای یا سیاه بهبود یابد.
- پسوریازیس ناخن: پسوریازیس می تواند ناخن های دست و پا را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد حفره، رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ شود. ناخن های پسوریازیس ممکن است شل شده و از بستر ناخن جدا شوند (اونیکولیز). بیماری شدید ممکن است باعث خرد شدن ناخن شود.
- پسوریازیس روده ای: پسوریازیس روده ای عمدتاً بر بزرگسالان و کودکان تأثیر می گذارد. پسوریازیس روده ای توسط یک عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود. با لکه های کوچک، قطره ای شکل و پوسته پوسته شدن روی تنه، بازوها یا پاها مشخص می شود.
- پسوریازیس معکوس: پسوریازیس معکوس عمدتاً چین های پوستی کشاله ران، باسن و سینه ها را درگیر می کند. باعث ایجاد لکه های صاف پوست ملتهب می شود که با اصطکاک و تعریق بدتر می شود. عفونت های قارچی ممکن است باعث این نوع پسوریازیس شود.
- پسوریازیس پوسچولار: پسوریازیس پوسچولار، یک نوع نادر پسوریازیس است که باعث ایجاد تاول های پر از چرک و کاملا مشخص می شود. پسوریازیس پوسچولار همچنین می تواند در لکه های گسترده یا در نواحی کوچک کف دست یا کف پا رخ دهد.
- پسوریازیس اریترودرمیک: شایع ترین نوع پسوریازیس، پسوریازیس اریترودرمیک است که می تواند تمام بدن را با راش های لایه بردار که می تواند به شدت خارش یا سوزش داشته باشد، بپوشاند. این نوع پسوریازیس می تواند کوتاه مدت (حاد) یا طولانی مدت (مزمن) باشد.
در بیماری پسوریازیس چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- اگر دارای عارضه پوستی شدید یا گسترده هستید.
- این عارضه پوستی باعث ناراحتی و درد شما می شود.
- باعث نگرانی شما در مورد ظاهر پوستتان می شود.
- این عارضه پوستی با درمان بهبود نمی یابد.
علت های بروز پسوریازیس
تصور می شود که پسوریازیس یک مشکل سیستم ایمنی است که در آن سلول های مبارزه کننده سیستم ایمنی با عفونت به اشتباه به سلول های پوست سالم حمله می کنند، علاوه براین محققان معتقدند که هم ژنتیک و هم عوامل محیطی در این امر نقش دارند. پسوریازیس مسری نیست. بسیاری از افرادی که مستعد ابتلا به پسوریازیس هستند ممکن است برای سال ها بدون علائم باشند تا زمانی که بیماری توسط برخی از عوامل محیطی تحریک شود.
مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاپ روده
محرک های رایج پسوریازیس عبارتند از:
- عفونتهایی مانند گلودرد استرپتوکوکی یا عفونتهای پوستی
- آب و هوا، به ویژه شرایط سرد و خشک
- آسیب به پوست، مانند بریدگی یا خراش، نیش حشره یا آفتاب سوختگی شدید
- سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- مصرف زیاد الکل
- برخی داروها – از جمله لیتیوم، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا
- قطع سریع کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا تزریقی
عوامل خطر پسوریازیس
هر کسی ممکن است به پسوریازیس مبتلا شود. حدود یک سوم موارد از دوران کودکی شروع می شود. این عوامل می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند:
- سابقه خانوادگی: این وضعیت در خانواده ها وجود دارد. داشتن یکی از والدین مبتلا به پسوریازیس خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. و داشتن دو والدین مبتلا به پسوریازیس خطر شما را حتی بیشتر افزایش می دهد.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن نه تنها خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش می دهد، بلکه ممکن است شدت بیماری را نیز افزایش دهد.
عوارض پسوریازیس
اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شرایط دیگر هستید، از جمله:
مطالب مرتبط: مادریت در تست پاپ اسمیر
- آرتریت پسوریاتیک که باعث درد، سفتی و تورم در داخل و اطراف مفاصل می شود.
- تغییرات موقت رنگ پوست (هیپوپیگمانتاسیون یا هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب) که در آن پلاک ها بهبود یافته اند.
- بیماری های چشمی مانند ورم ملتحمه، بلفاریت و یووئیت
- چاقی
- دیابت نوع ۲
- فشار خون بالا
- بیماری قلب و عروقی
- سایر بیماری های خود ایمنی مانند بیماری سلیاک، اسکلروزیس و بیماری التهابی روده به نام بیماری کرون
- شرایط سلامت روان، مانند عزت نفس پایین و افسردگی
کلام اخر
پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات با لکه های خارش دار و پوسته پوسته می شود که بیشتر روی زانوها، آرنج ها، تنه و پوست سر ایجاد می شود. پسوریازیس یک بیماری شایع و مزمن بدون درمان است.
[gravityform id="7" title="true"]