سلامت جنسی

راه های انتقال ایدز از دهان

HIV از طریق مایعات منی و واژن از جمله مایعات قاعدگی منتقل می شود. ویروس می تواند از طریق جریان خون یا با عبور از غشاهای مخاطی ظریف مانند داخل واژن، راست روده یا مجرای ادرار وارد بدن شود. اگر فردی در حال داشتن رابطه جنسی دهانی باشد و دارای خونریزی لثه، بریدگی یا زخم در داخل دهان باشد، HIV می تواند از طریق مایع آلوده وارد جریان خون او شود.

به همین ترتیب، یک فرد مبتلا به HIV می‌تواند در حین رابطه جنسی دهانی، از طریق واژن، راست روده یا مجرای ادرار، HIV را به شریک زندگی خود بدهد. استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی، از جمله رابطه جنسی دهانی و مقعدی، بهترین راه برای جلوگیری از عفونت های مقاربتی (STIs) از جمله HIV است. از استفاده از روان کننده های روغنی مانند وازلین یا روغن بچه خودداری کنید، زیرا می توانند کاندوم را ضعیف کرده و خطر پارگی آن را افزایش دهند.

جدول احتمال انتقال ایدز در اولین رابطه

در جدول زیر به درصد احتمال انتقال HIV از مرد به زن و یا از زن به مرد پرداخته ایم.

نوع رابطه جنسی

احتمال انتقال HIV در رابطه جنسی

رابطه مقعدی محافظت نشده با مرد آلوده

۰.۸۲%

رابطه مقعدی محافظت نشده با مردی که آلودگی آن نامعلوم است

۰.۲۷%

رابطه مقعدی محافظت نشده یا زنی که آلودگی آن نامعلوم است

۰.۰۶%

رابطه واژینال محافظت نشده با مرد آلوده

۰.۱۵%

رابطه واژینال محافظت نشده با زن آلوده

۵.۶%

رابطه دهانی

نامعلوم

احتمال انتقال ایدز از راه دهان

ویروس HIV یا ایدز، یکی از جدی ‌ترین بیماری ‌های عفونی است که سیستم ایمنی بدن را بسیار ضعیف می کند. این ویروس عمدتا از طریق مایعات بدن آلوده منتقل می‌ شود. اگرچه در مورد روش ‌های انتقال HIV اطلاعات زیادی در دسترس است، اما همچنان برخی باور های نادرست در این زمینه وجود دارد. ایدز از طریق راه های زیر منتقل نمی شود.

  • بوسیدن، مگر اینکه در دهان زخم باز وجود داشته باشد و خون فرد آلوده با خون فرد سالم تماس پیدا کند.
  • عرق، اشک، بزاق، مدفوع یا ادرار که  ویروس HIV در این مایعات به اندازه‌ ای وجود ندارد که بتواند باعث عفونت شود.
  • استفاده مشترک از توالت، حمام یا وسایل شخصی نیز نمی ‌توانند ویروس HIV را منتقل کنند.

مهمترین نکته برای پیشگیری از ابتلا به HIV استفاده از روش‌ های ایمن جنسی و انجام تست HIV به طور منظم است. همچنین، آگاهی از راه ‌های انتقال HIV و رعایت نکات بهداشتی می ‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از این بیماری داشته باشد.

آیا ایدز از طریق آب دهان منتقل می شود؟

آیا ایدز از طریق آب دهان منتقل می شود؟

یکی از سوالات رایجی که در مورد ویروس HIV یا ایدز مطرح می ‌شود، احتمال انتقال آن از طریق آب دهان است. بسیاری از افراد نگران هستند که آیا بوسیدن، مکیدن یا هرگونه تماس دهانی با فرد مبتلا به HIV می ‌تواند منجر به ابتلا به این ویروس شود.  همانطور که گفته شد ویروس HIV عمدتا از طریق مایعات بدن مانند خون، مایع منی، ترشحات واژن و شیر مادر منتقل می‌ شود.

تماس مستقیم این مایعات با مخاط ‌های آسیب ‌دیده یا خون فرد سالم، خطر انتقال ویروس را افزایش می ‌دهد. اگرچه بزاق دهان نیز حاوی ویروس HIV است، اما مقدار آن بسیار کم بوده و به تنهایی برای ایجاد عفونت کافی نیست. علاوه بر این، ساختار دهان به گونه ‌ای است که ویروس HIV به سختی می‌ تواند از طریق آن وارد جریان خون شود.

احتمال انتقال HIV از طریق رابطه دهانی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله وجود زخم یا خونریزی در دهان، شدت عفونت HIV در فرد آلوده و نوع رابطه دهانی. به طور کلی، خطر انتقال HIV از طریق رابطه دهانی نسبت به سایر روش‌ های انتقال مانند رابطه جنسی مقعدی یا واژنی کمتر است. با این حال، برای کاهش هرگونه خطر، توصیه می ‌شود از روش های پیشگیری و محافظت شده هنگام رابطه دهانی استفاده شود و از رابطه دهانی با افرادی که وضعیت HIV آن ‌ها مشخص نیست خودداری شود.

عوامل دیگری نیز می ‌توانند بر احتمال انتقال HIV از طریق رابطه دهانی تاثیر بگذارند. به عنوان مثال، وجود سایر بیماری‌ های مقاربتی می ‌تواند خطر انتقال HIV را افزایش دهد. همچنین، استفاده از مواد مخدر تزریقی و اشتراک سرنگ نیز از عوامل خطر مهم برای ابتلا به HIV محسوب می‌ شوند.

در نتیجه، اگرچه احتمال انتقال HIV از طریق رابطه دهانی وجود دارد، اما این احتمال بسیار پایین است و با رعایت نکات ایمنی می ‌توان به طور قابل توجهی آن را کاهش داد. برای کسب اطلاعات دقیق‌ تر و مشاوره در این زمینه، بهتر است به پزشک یا مشاور بیماری ‌های عفونی مراجعه کنید.

راه های انتقال ایدز

ایدز یا همان سندرم نقص ایمنی اکتسابی که توسط ویروس HIV تولید می شود سبب از بین رفتن سلول های سیستم ایمنی شده که به تدریج بدن نمی تواند با انواع سرطان ها و عفونت ها مبارزه کند. راه های انتقال این ویروس متعدد بوده که شایع ترین آن از طریق رابطه جنسی است. در زیر به برخی از راه های انتقال ایدز پرداخته ایم.

رابطه جنسی

انتقال ویروس hiv از طریق رابطه جنسی یکی از راه های انتقال شایع و رایج بوده که با فعالیت جنسی از طریق واژن، آلت تناسلی دهان یا رکتوم در طول رابطه، از بدن فرد آلوده وارد بدن شریک سالم می شود. این اتفاق زمانی می افتد که مایعات فرد آلوده وارد جریان خون فرد دیگر شده که این تماس می تواند از طریق بافت های اطراف واژن، بریدگی پوست و یا سوراخ آلت تناسلی باشد.

سوزن مشترک

تجهیزات مصرف مواد مخدر که سوزن نیز از جمله این تجهیزات است اگر مشترک باشد می تواند یکی از راه های انتقال ایدز باشد. پس از استفاده فرد آلوده از سرنگ مقداری از خون آن وارد سوزن می شود که همین می تواند برای مبتلای فرد دیگر به ایدز کافی باشد. استفاده از سوزن مشترک پس از رابطه جنسی می تواند دومین راه پرخطر انتقال این ویروس باشد.

مادر به نوزاد

از سایر روش های انتقال ایدز می توان به انتقال از مادر به فرزند اشاره کرد. مادر مبتلا به ویروس HIV  می تواند در هر زمان و دوره ای از بارداری و یا پس از بارداری کودک خود را مبتلا کند. مادران شیرده مبتلا به این ویروس نیز می توانند کودکان خود را از راه شیر آلوده به ایدز مبتلا کنند. پس بهترین و کم خطر ترین راه استفاده از شیر خشک و… است.

خون

خون یکی دیگر از روش های انتقال است که البته به دلیل غربالگری خون در برخی از کشور ها انتقال ایدز از این طریق کاهش یافته ولی در هر صورت تماس خون آلوده فرد مبتلا با خون فرد سالم می تواند طرف مقابل را به این ویروس مبتلا کند. این انتقال می تواند از طریق سوزن، تجهیزات دندانپزشکی، تیغ های آلوده و… اتفاق بیافتد.

انتقال HIV

انتقال HIV

HIV از طریق تبادل مایعات بدن منتقل می شود، مانند:

  1. مایع منی
  2. مایعات واژن، از جمله مایعات قاعدگی
  3. شیر مادر
  4. خون
  5. مخاط موجود در رکتوم
  6. pre-cum (مایعی که آلت تناسلی قبل از انزال برای روان کردن تولید می کند).

HIV از راه های زیر منتقل نمی شود:

  1. بوس کردن فرد مبتلا به HIV
  2. عطسه کردن فرد مبتلا به HIV
  3. استفاده مشترک از حمام، حوله یا کارد و چنگال با فرد مبتلا به HIV
  4. شنا کردن در استخر یا نشستن روی صندلی توالتی که فرد مبتلا به HIV از آن استفاده کرده است.
  5. حیوانات یا حشرات مانند پشه
  6. سایر مایعات بدن مانند بزاق، عرق یا ادرار به اندازه کافی حاوی ویروس نیستند که فرد دیگری را آلوده کند.

خطر رابطه جنسی دهانی چیست؟

خطر رابطه جنسی دهانی چیست؟

نتایج حاصل از مطالعه PARTNER نشان می دهد که اگر فردی که مبتلا به HIV از داروهای موثر HIV استفاده می کند و دارای بار ویروسی غیرقابل تشخیص است، نمی تواند HIV را منتقل کند. بر اساس گزارش بهداشت عمومی انگلستان، حدود ۱ تا ۳ درصد از انتقال جنسی HIV در بریتانیا به دلیل رابطه جنسی دهانی است. مطالعات دیگر نشان دادند که این خطر بسیار کم است اما صفر نیست. رابطه جنسی مقعدی و واژینال محافظت نشده منجر به عفونت HIV بسیار بیشتر از رابطه جنسی دهانی می شود.

دریافت رابطه جنسی دهانی از فرد مبتلا به HIV

حتی اگر بار ویروسی آنها قابل تشخیص باشد، این یک خطر بسیار کم در نظر گرفته می شود. عفونت واقعاً تنها در صورتی امکان‌پذیر است که فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی هنگام خونریزی دهان به کسی رابطه جنسی دهانی بدهد.

انجام رابطه جنسی دهانی با فرد مبتلا به HIV

اگر یک فرد HIV منفی با فردی که آلت تناسلی دارد و با بار ویروسی قابل تشخیص با HIV زندگی می کند، رابطه دهانی داشته باشد، خطر بالقوه ای وجود دارد. این خطر در صورتی افزایش می‌یابد که پره یا منی عفونی مردی وارد دهان شخص دیگر شود. از قرار دادن مایع منی در دهان خودداری کنید – همه موارد به جز یکی از مواردی که فردی از طریق رابطه جنسی دهانی به HIV آلوده شده است، زمانی اتفاق افتاده است که یک فرد مثبت HIV با بار ویروسی قابل تشخیص به دهان او انزال می کند. استفاده از یک سد لاتکس بر روی واژن می تواند در برابر بیماری های مقاربتی و خطر بسیار ناچیز انتقال HIV محافظت کند. رابطه جنسی دهانی زمانی که فردی در پریود است خطر بیشتری دارد اما تنها در صورتی که دارای بار ویروسی قابل تشخیص باشد.شما میتوانید از خدمات سایت لیما طلب استفاده نمایید. کاهش خطر رابطه جنسی دهانی

کاهش خطر رابطه جنسی دهانی

خطر رابطه جنسی دهانی محافظت نشده با فردی با بار ویروسی قابل تشخیص افزایش می یابد اگر موارد زیر را نیز داشته باشید:

  1. عفونت گلو (از جمله STI در گلو)
  2. آسیب به پوشش داخلی دهان یا گلو
  3. اخیراً دندانپزشکی انجام داده اید یا لثه های شما خونریزی زیادی دارد.

در حالی که هر یک از موارد فوق را دارید، از انجام رابطه جنسی دهانی بدون محافظت بر روی فردی با بار ویروسی قابل تشخیص خودداری کنید. قبل از رابطه جنسی دهانی از نخ دندان یا مسواک زدن خودداری کنید (به جای آن آدامس بجوید یا خمیر دندان روی دندان های خود بمالید). معاینات منظم برای عفونت های مقاربتی، عفونت های گلو را شناسایی می کند. از طرف دیگر نیز می توان با کاهش تعداد شرکای جنسی دهانی، خطر انتقال HIV را به صفر رساند. کلام آخر به یاد داشته باشید که علاوه بر HIV سایر بیماری های مقاربتی نیز می توانند از طریق رابطه جنسی دهانی منتقل شوند، از جمله تبخال، سوزاک، کلامیدیا و سیفلیس.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *