آزمایش های پزشکی, چکاپ, داخلی, سلامت جسم, سلامت عمومی, غدد

علت بالا رفتن Cea در خون چیست؟

علت بالا رفتن Cea در خون چیست؟

Cea نوعی آنتی ژن است که از طریق تست های آزمایشگاهی Cea می توان وجود سرطان در بدن را تشخیص داد. میزان این آنتی ژن در بدن بزرگسالان به حداقل می رسد و اگر مشکل سلامتی مانند انواع سرطان سینه، کولون و… در بدن وجود داشته باشد سطح آن افزایش خواهد یافت.

نتایج آزمایش می تواند اطلاعات مهمی در مورد سلامت کلی، عملکرد اندام ها و بیماری احتمالی ارائه دهد. برای انجام آزمایش و چکاپ کامل در منزل و یا تزریقات در منزل می توانید از تیم حرفه ای لیما طب کمک بگیرید. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با علت بالا یا پایین رفتن Cea در خون با ما همراه باشید.

Cea در آزمایش خون چیست؟

Cea در آزمایش خون چیست؟

آزمایش و تست Cea برای بررسی وجود سرطان در بدن به ویژه سرطان راست روده و روده بزرگ و کنترل آن گرفته می شود. Cea تومور مارکری است که قبل از تولد جنین در دستگاه گوارشی تولید و با بیشتر شدن سن او میزان آن کمتر می شود. افزایش میزان آن می تواند به دلیل برخی از سرطان ها یا بیماری ها در بدن باشد که البته بالا بودن آن همیشه به منزله سرطان نبوده و مقادیر آن در برخی از افراد به دلیل عفونت پوستی، خونریزی های شدید، غش و خون مردگی زیر پوستی می تواند افزایش یابد.

آزمایش CEA چگونه انجام می شود؟

آزمایش CEA معمولا از طریق خون انجام می شود. در طول مراحل این آزمایش، تکنسین آزمایشگاه یک نمونه کوچک خون از یکی از رگ های شما می گیرد. پس از آن، متخصصان در آزمایشگاه خون را تجزیه و تحلیل می کنند تا وجود CEA را بررسی کنند.

البته در برخی شرایط که رایج نیستند، ممکن است این آزمایش از طریق برخی مایعات بدن انجام شود:

  • دیوار شکم (مایع پریتونئال)
  • قفسه سینه (مایع پلورال)
  • نخاع (مایع مغزی-نخاعی یا CSF)

در این موارد، تکنسین آزمایشگاه یک نمونه کوچک از مایع را با استفاده از سوزن یا سرنگ می گیرد. در این نوع آزمایش، سوزن یا سرنگ به قفسه سینه یا ناحیه پایین کمر شما وارد می شود.

آزمایش CEA برای تشخیص چه نوع سرطانی استفاده می شود؟

آزمایش CEA لزوما نشان دهنده این نیست که آیا شما سرطان دارید یا خیر؛ و پزشکان از آن برای غربالگری سرطان استفاده نمی کنند. بلکه باید در افرادی که قبلا تشخیص ابتلا به انواع خاصی از سرطان، به ویژه سرطان روده (کولورکتال) انجام شده است، استفاده شود.

پزشکان همچنین از CEA به همراه سایر آزمایش ها در زمان تشخیص، درمان و پیگیری انواع مختلف سرطان ها، از جمله سرطان مثانه، سینه، ریه، تخمدان و تیروئید استفاده می کنند. این آزمایش معمولا برای بررسی پاسخ به درمان، از جمله عود بیماری و بررسی احتمال عود مجدد استفاده می شود. اما این آزمایش به تنهایی استفاده نمی شود. پزشک شما در صورت لزوم آن را به همراه معاینه فیزیکی و تصویربرداری تجویز خواهد کرد.

چه زمانی به آزمایش CEA نیاز داریم؟

چه زمانی به آزمایش CEA نیاز داریم؟

پزشکان از آزمایش CEA برای تشخیص سرطان استفاده نمی کنند. اما این آزمایش در صورتی که از قبل می دانید سرطان دارید،  می تواند اطلاعات مهمی را نشان دهند. پزشک شما ممکن است از آزمایش CEA برای موارد زیر استفاده کند:

  • بررسی اینکه آیا سرطان رشد کرده یا به سایر قسمت های بدن شما گسترش یافته است (متاستاز).
  • ارزیابی اینکه درمان سرطان چقدر موثر است.

شما ممکن است این آزمایش را در شرایط زیر نیاز داشته باشید:

  • بلافاصله پس از تشخیص سرطان برای کمک به راهنمایی برنامه درمانی تان (آزمایش پایه).
  • در طول درمان سرطان، برای مشاهده اینکه درمان هایی مانند شیمی درمانی، ایمن درمانی یا پرتو درمانی چقدر موثر هستند.
  • پس از اتمام درمان سرطان برای بررسی اینکه آیا سرطان بازگشته است (عود).

پس از اینکه سرطان در بدن شما تشخیص داده شد، و قبل از اینکه درمان و یا جراحی انجام شود، پزشک شما هر یک تا سه ماه در طول درمان فعال، سطح CEA را آزمایش می کند. اما افزایش سطح CEA چهار تا شش هفته پس از شروع درمان لزوما به معنای شکست درمان، عود یا بازگشت نیست.

در حالت بهبودی درمان کامل سرطان، همچنان ممکن است نیاز به آزمایش های منظم CEA داشته باشید تا احتمال عودهای ممکن را زیر نظر داشته باشید. تعداد و فاصله زمانی بین این آزمایش ها بستگی به تشخیص و تصمیم پزشکتان خواهد داشت.

علت افزایش Cea در خون چیست؟

افزایش Cea در خون می تواند علت ها و دلایل گوناگونی داشته باشد. اگر پس از عمل جراحی نیز میزان Cea در خون شما روند افزایشی داشته باشد یعنی سرطان به طور کامل از بین نرفته و احتمال اینکه به سایر قسمت های بدن سرایت کرده باشد زیاد است. در زیر به برخی از دلایل افزایش Cea در خون پرداخته ایم.

  • التهاب لوزالمعده
  • التهاب کولیت
  • سرطان کبدی
  • سرطان سینه
  • سرطان ریه
  • سیروز کبدی
  • سیگار کشیدن

 

میزان نرمال Cea در آزمایش خون

میزان نرمال Cea در آزمایش خون چقدر است؟

میزان نرمال Cea در آزمایش خون باید کمتر از ۵ ng/ml باشد و اگر نتایج آزمایش میزان بیشتری را نشان دهند، مقدار آن بحرانی و خارج از محدوده طبیعی است. در برخی موارد عواملی همچون رعایت نکردن شرایط پیش از آزمایش و انجام ندادن نمونه گیری به طور صحیح می توانند در نتیجه آزمایش تاثیر زیادی داشته باشند. همچنین در افراد سیگاری، رادیوتراپی بیش از آزمایش Cea و مصرف داروهای هپاتوکسیک  می توانند سبب افزایش کاذب Cea در خون شوند.

برای دریافت مشاوره رایگان و نوبت دهی آنلاین متخصصین این حوزه، می توانید از طریق سایت لیماطب اقدام کنید.

تفسیر نتایج آزمایش CEA

از نتایج آزمایش CEA برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سرطان استفاده می شود.

پایین بودن سطح CEA می تواند به این معنا باشد که تومور کوچک است و به سایر قسمت های بدن شما گسترش نیافته است. اما برخی از انواع سرطان ها CEA کمتری ترشح می کنند، به ویژه آن هایی که محدود به مناطق خاصی مانند مغز شما هستند. در این حالت، پزشک شما تکنیک های تصویربرداری مانند MRI را برای تشخیص بهتر وضعیت سرطان در نظر می گیرد.

بالا بودن میزان CEA می تواند به این معنا باشد که تومور بزرگ است یا به سایر قسمت های بدن شما گسترش یافته است. اما از آزمایش CEA نمی توان برای تشخیص مرحله گسترش تومور یا تعیین اینکه آیا سرطان شما متاستاز داده است یا خیر استفاده شود.

پزشک شما همچنین ممکن است در طول درمان سرطان، سطح CEA شما را آزمایش کند. اگر سطح CEA شما در طول درمان به طور قابل توجهی کاهش یابد، معمولا به این معناست که درمان شما موثر است. معمولا یک معاینه فیزیکی و تصویربرداری برای تعیین این موضوع انجام می شود.

چه مقداری از CEA نشان دهنده سرطان است؟

هیچ عدد یا محدوده دقیقی برای آزمایش CEA وجود ندارد که به سرطان اشاره کند. همانطور که قبلا هم گفته شد، متخصصین از آزمایش CEA برای غربالگری یا تشخیص سرطان استفاده نمی کنند. به طور کلی، سطح CEA بالای ۲.۹ ng/mL غیرطبیعی در نظر گرفته می شود اما لزوما به این معنا نیست که در بدن شما سرطان وجود دارد.

علت بالا رفتن CEA

آیا علت بالا رفتن CEA می تواند با سرطان نامربوط باشد؟

بله. بالا بودن سطح CEA لزوما به این معنا نیست که شما سرطان دارید. به عنوان مثال، سیگار کشیدن ممکن است میزان CEA شما را افزایش دهد. شرایط غیرسرطانی زیر می توانند منجر به افزایش سطوح CEA شوند:

  • گاستریت (التهاب معده) و زخم های معده
  • بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
  • بیماری های کبدی مانند سیروز، کبد چرب یا سنگ کیسه صفرا
  • دیورتیکولیت
  • دیابت
  • هر بیماری خود ایمنی یا التهابی
  • بیماری های التهابی روده (بیماری کرون و کولیت اولسرو)
  • بواسیر
  • پنومونی ها (شامل پنومونی ناشی از COVID-19)

برخی افراد که در معرض درمان هایی مانند آنتی بادی های مونوکلونال هستند که به طور کامل یا جزئی از حیوانات مشتق شده‌اند نیز ممکن است دچار افزایش سطح CEA در بدن شوند.

کلام آخر

آزمایش CEA، میزان CEA در بدن شما را اندازه گیری می کند. CEA یک گلیکوپروتئین خونی است. انواع خاصی از سرطان می توانند سطوح CEA شما را افزایش دهند، اما ممکن است سطح CEA خون شما بدون این که مبتلا به سرطان باشید نیز، بالا باشد. از این آزمایش برای تشخیص وجود سرطان استفاده نمی شود. اما اگر شما قبلا تشخیص سرطان داشته باشید، پزشک شما ممکن است از این آزمایش برای راهنمایی یا پایش درمان شما استفاده کند.

[gravityform id="7" title="true"]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *