سقط جنین از دست دادن بارداری قبل از هفته بیستم بارداری است. سقط جنین بیشتر در سه ماهه اول بارداری اتفاق می افتد.
سقط جنین چیست؟
فهرست عناوین صفحه:
سقط جنین (که به آن سقط خودبخودی نیز گفته می شود) پایان غیرمنتظره بارداری در ۲۰ هفته اول بارداری است. فقط به این دلیل که به آن “سقط جنین” می گویند، به این معنی نیست که شما در حمل بارداری اشتباه کرده اید. اکثر سقط ها خارج از کنترل شما هستند و به این دلیل رخ می دهند که رشد جنین متوقف می شود.
انواع سقط جنین
- سقط جنین از دست رفته: شما بارداری را از دست داده اید اما نمی دانید که سقط اتفاق افتاده است. هیچ علامتی برای سقط جنین وجود ندارد، اما سونوگرافی تایید می کند که جنین ضربان قلب ندارد.
- سقط جنین کامل: بارداری را از دست داده اید و رحم شما خالی است. شما خونریزی را تجربه کرده اید و بافت جنینی را از بین برده اید. پزشک شما می تواند سقط جنین کامل را با سونوگرافی تایید کند.
- سقط مکرر: سه سقط متوالی حدود ۱ درصد از زوج ها را مبتلا می کند.
- تهدید به سقط جنین: دهانه رحم شما بسته می ماند، اما خونریزی دارید و گرفتگی لگن را تجربه می کنید. بارداری به طور معمول بدون هیچ مشکل دیگری ادامه می یابد.
- سقط جنین اجتناب ناپذیر: خونریزی، گرفتگی و باز شدن دهانه رحم رخ می دهد. ممکن است مایع آمنیوتیک نشت کند و احتمال سقط جنین کامل وجود دارد.
چگونه بفهمم که سقط جنین دارم؟
ممکن است از سقط جنین آگاه نباشید. در افرادی که علائم سقط جنین دارند، شایع ترین علائم عبارتند از:
- خونریزی شدید
- گرفتگی و درد شکم
- کمردرد
- کاهش علائم بارداری
چه چیزی باعث سقط جنین می شود؟
ناهنجاری های کروموزومی باعث حدود ۵۰ درصد از تمام سقط ها در سه ماهه اول (تا ۱۳ هفته) بارداری می شود. کروموزوم ها ساختارهای ریز درون سلول های بدن شما هستند که حامل ژن های شما هستند. ژنها همه ویژگیهای فیزیکی فرد، مانند جنسیت، رنگ مو و چشم و گروه خونی را تعیین میکنند.
در طول لقاح، زمانی که تخمک و اسپرم به هم می پیوندند، دو مجموعه کروموزوم به هم می رسند. اگر یک تخمک یا اسپرم کروموزوم های بیشتری یا کمتر از حد طبیعی داشته باشد، جنین تعداد غیر طبیعی خواهد داشت. با رشد یک تخمک بارور شده به جنین، سلول های آن چندین بار تقسیم و تکثیر می شوند. ناهنجاری ها در طول این فرآیند نیز منجر به سقط جنین می شود. اکثر مشکلات کروموزومی به طور تصادفی رخ می دهد. به طور کامل مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد. عوامل متعددی ممکن است باعث سقط جنین شوند:
- عفونت
- قرار گرفتن در معرض بیماری های TORCH
- عدم تعادل هورمونی
- کاشت نادرست تخمک بارور شده در دیواره رحم
- سن
- ناهنجاری های رحم
- دهانه رحم ناتوان
- عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا استفاده از مواد مخدر تفریحی
- اختلالات سیستم ایمنی مانند لوپوس
- بیماری کلیوی شدید
- بیماری قلبی مادرزادی
- دیابت
- بیماری تیرویید
- قرار گرفتن در معرض تشعشع
- برخی داروها مانند داروی آکنه ایزوترتینوئین (Accutane®).
- سوء تغذیه شدید
عوامل خطر سقط جنین چیست؟
- سن: مطالعات نشان می دهد که خطر سقط جنین برای افراد ۲۰ ساله بین ۱۲ تا ۱۵ درصد است و برای افراد تا سن ۴۰ سالگی به حدود ۲۵ درصد افزایش می یابد. بیشتر سقط های جنین مرتبط با سن به دلیل یک ناهنجاری کروموزومی اتفاق می افتد.
- سابقه سقط جنین: اگر قبلاً سقط جنین داشته اید، ۲۵ درصد احتمال دارد که سقط جنین دیگری داشته باشید.
- شرایط سلامتی: برخی از شرایط سلامتی مانند دیابت کنترل نشده، عفونت ها یا مشکلات رحم یا دهانه رحم احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.شما میتوانید از خدمات آزمایشات و چکاب پزشکی در منزل استفاده نماییید.
راه های درمان سقط جنین چیست؟
در صورت از دست دادن بارداری، جنین باید از رحم شما خارج شود. اگر قسمتی از بارداری در بدن شما باقی بماند، ممکن است عفونت، خونریزی یا سایر عوارض را تجربه کنید. اگر سقط جنین کامل شد و رحم شما تمام بافت جنین را خارج کرد، معمولاً نیازی به درمان بیشتر نیست. پزشک شما یک سونوگرافی انجام می دهد تا مطمئن شود چیزی در رحم شما باقی نمانده است. اگر بدن شما تمام بافت ها را به خودی خود جدا نمی کند یا شروع به خونریزی نکرده اید، پزشک برداشتن بافت را با دارو یا جراحی توصیه می کند.
علائم بعد از سقط جنین
- لکه بینی و ناراحتی خفیف از علائم شایع پس از سقط جنین هستند.
- خونریزی شدید
- تب
- لرز
- درد شدید
حداقل تا دو هفته پس از سقط جنین چیزی را داخل واژن خود قرار ندهید. این شامل تامپون، رابطه جنسی و انگشتان یا اسباب بازی های جنسی است. پزشک شما یک قرار ملاقات بعدی با شما تعیین میکند تا در مورد بهبودی شما و هرگونه عارضه صحبت کند.
بعد از سقط های مکرر چه آزمایش هایی باید انجام دهم؟
- آزمایشهای ژنتیکی: شما و همسرتان میتوانید آزمایشهای خون مانند کاریوتایپینگ را برای بررسی ناهنجاریهای کروموزومی انجام دهید. اگر بافت حاصل از سقط جنین در دسترس باشد، ممکن است پزشک شما بتواند آن را برای بی نظمی های کروموزومی آزمایش کند.
- آزمایش خون
- هیستروسالپنگوگرام (تست رنگ آمیزی اشعه ایکس از رحم و لوله های فالوپ).
- هیستروسکوپی (آزمایشی که طی آن پزشک شما داخل رحم شما را با یک دستگاه نازک و تلسکوپ مانند مشاهده می کند).
- لاپاراسکوپی (روشی که در طی آن پزشک ارگان های لگنی را با یک دستگاه روشن مشاهده می کند).
چگونه می توانم از سقط جنین دیگر جلوگیری کنم؟
معمولاً نمی توان از سقط جنین جلوگیری کرد. اگر سقط جنین دارید، به این دلیل نیست که کاری برای ایجاد آن انجام داده اید. مراقبت از بدن خود بهترین کاری است که می توانید انجام دهید. چند نمونه از روش های مراقبت از خود عبارتند از:
- شرکت در تمام قرارهای مراقبت های دوران بارداری
- حفظ وزنی که برای شما سالم است.
- اجتناب از عوامل خطر سقط جنین مانند نوشیدن الکل و سیگار کشیدن.
- مصرف یک ویتامین قبل از تولد
- ورزش منظم و رژیم غذایی سالم.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields