قند خون ناشتا یک آزمایش خون ساده و رایج برای غربالگری دیابت، پیش دیابت یا دیابت بارداری (در دوران بارداری) است. به آن آزمایش قند خون ناشتا نیز می گویند. پیش دیابت، دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری اغلب در ابتدا هیچ علامتی ندارند. فرد ممکن است این بیماری را داشته باشد و آن را نداند. پزشک معمولاً آزمایش قند خون ناشتا را در موارد زیر تجویز می کنند:

  1. به عنوان بخشی از یک معاینه فیزیکی سالانه استاندارد برای نظارت بر گلوکز خون فرد در طول زمان.
  2. برای زنان باردار اطمینان حاصل شود که هورمون های بارداری باعث دیابت نمی شوند.
  3. زمانی که فردی علائم دیابت، سابقه خانوادگی دیابت یا عوامل خطر دیابت (مانند چاقی) را دارد.
  4. زمانی که یک فرد سطح گلوکز خون قبلی بالاتر از حد طبیعی داشته باشد.

مطلب مرتبط: چکاپ های قبل از بارداری در منزل

کاربرد ازمایش گلوکز خونکاربرد ازمایش گلوکز خون

قند خون یا گلوکز، قند اصلی موجود در خون شماست. هنگامی که شما می خورید یا می نوشید، بدن شما کربوهیدرات های موجود در غذا یا مایعات را برای انرژی تبدیل به قند می کند. سپس لوزالمعده شما هورمونی به نام انسولین تولید می کند که به قند خون کمک می کند تا وارد سلول های بدن شما شود. همچنین به بدن شما کمک می کند تا قند خون را برای استفاده بعدی ذخیره کند. همانطور که سلول ها از قند خون استفاده می کنند، سطح گلوکز و انسولین در خون کاهش می یابد.

اما با دیابت، بدن شما در تنظیم گلوکز مشکل دارد. یا لوزالمعده شما انسولین کافی تولید نمی کند یا بدن شما انسولین را به طور موثر پردازش نمی کند. بنابراین میزان قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است و مقدار زیادی گلوکز در خون شما برای بدن مضر است. آزمایش قند خون ناشتا میزان گلوکز خون شما را در زمانی که باید در پایین ترین حد خود باشد اندازه گیری می کند.

اقدامات لازم قبل از انجام ان

برای آزمایش گلوکز ناشتا، باید به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید.

مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟

تفسیر نتایج آزمایش قند خون ناشتا:

  1. ۹۹ میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر: این سطح قند خون ناشتا طبیعی است.
  2. ۱۰۰-۱۲۵ میلی گرم در دسی لیتر: قند خون ناشتا در این محدوده به طور معمول نشان دهنده پیش دیابت است. این بدان معناست که سطح قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است اما به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت طبقه بندی شود.
  3. ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر: این نشان دهنده قند خون بالا، علامت اصلی دیابت است.

اگر سطح قند خون ناشتا بالایی دارید، پزشک ممکن است آزمایش را تکرار کند تا مطمئن شود. اگر آزمایش نشان دهد که شما مبتلا به پیش دیابت هستید، پزشک به شما توصیه می کند که آزمایش قند خون ناشتا را هر یک یا دو سال یکبار تکرار کنید. عوامل متعددی می توانند بر دقت نتایج تأثیر بگذارند. این عوامل عبارتند از:

  1. عوامل محیطی
  2. نوارهای تست منقضی شده یا آسیب دیده
  3. عدم نمونه کافی

آزمایش Ferritin چیست؟آزمایش Ferritin چیست؟

این آزمایش میزان آهن در خون شما را اندازه گیری می کند. فریتین پروتئینی است که آهن را ذخیره می کند. گلبول های قرمز خون برای تشکیل طبیعی و حمل اکسیژن در سراسر بدن به آهن نیاز دارند. سایر قسمت های بدن شما مانند کبد، مغز استخوان و ماهیچه ها نیز به آهن نیاز دارند.

سطوح پایین فریتین منجر به کم خونی فقر آهن می شود. این بدان معنی است که شما گلبول های قرمز بسیار کمی دارید. کمبود آهن می تواند ناشی از رژیم غذایی نامناسب یا از دست دادن خون باشد. یا ممکن است بدن شما در جذب آهن غذا دچار مشکل شود. برای اینکه یک فرد بالغ سالم دچار کمبود آهن شود، یک رژیم غذایی بسیار ضعیف لازم است. اما سطح پایین آهن شایع ترین کمبود تغذیه ای در کودکان است. زیرا کودکان در زمان رشد سریع به آهن اضافی نیاز دارند.

در بزرگسالان، سطوح پایین آهن معمولاً به دلیل از دست دادن خون طولانی مدت (مزمن) اتفاق می افتد. اگر زخم یا تومور در روده، خونریزی روده یا دوره های قاعدگی بسیار شدید دارید، ممکن است بیش از آنچه دریافت می کنید آهن از دست بدهید و دچار کمبود آهن شوید. در صورت بارداری یا شیردهی نیز ممکن است این اتفاق بیفتد.

سطوح بالای آهن می تواند به مفاصل، قلب، کبد و پانکراس آسیب برساند. آهن بیش از حد اغلب به دلیل یک بیماری ارثی به نام هموکروماتوز ایجاد می شود. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری هرگز هیچ علامتی ندارند، به ویژه زنانی که آهن خود را از طریق قاعدگی از دست می دهند. اما مردان و برخی از زنان به تدریج در طول سال ها آهن اضافی تولید می کنند. آنها ممکن است در دهه ۲۰ یا ۳۰ سالگی شروع به احساس درد مفاصل و شکم کنند. مصرف زیاد الکل میزان جذب آهن را افزایش می دهد.

مسمومیت با آهن زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی آهن به یکباره وارد بدن شود. این برای کودکانی اتفاق می افتد که به طور تصادفی بیش از حد مکمل آهن مصرف می کنند.

مطلب مرتبط: انجام تست رایگان PCR

چرا به این آزمایش نیاز دارم؟

اگر پزشک فکر می کند که سطح آهن شما پایین است، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. علائم عبارتند از:

  1. پوست رنگ پریده یا زرد
  2. خستگی مفرط و سرگیجه
  3. ضعف
  4. سیکل های قاعدگی سنگین
  5. خونریزی در دستگاه گوارش شما
  6. خون در مدفوع شما
  7. تنگی نفس یا درد قفسه سینه، به ویژه با فعالیت
  8. ناخن های شکننده یا ریزش مو
  9. احساس چرخش ناگهانی (سرگیجه)

کودکانی که مقدار زیادی یخ می خورند و کودکان نوپا و نوزادانی که بیش از حد شیر کامل گاو می نوشند نیز ممکن است این آزمایش را انجام دهند. همچنین ممکن است این آزمایش را برای بررسی سطح فریتین خود پس از درمان کمبود آهن انجام دهید.