Ferritin یک نوع پروتئین حامل آهن است که یکی از مهم ترین مواد معدنی در بدن بوده که با افزایش یا کاهش میزان آن در بدن می تواند خطراتی را برای سلامت بدن بوجود بیاورد. آزمایش ferritin نشان دهنده میزان و ذخایر آهن در بدن که کمبود آن می تواند کم خونی و زیاد بودن میزان آن در بدن می تواند منجر به بیماری های کلیوی و کبدی شود.
برای بررسی میزان این ماده معدنی بهتر است مقدار نرمال، غیر طبیعی و چگونگی تفسیر آزمایش آن را بدانید تا اقدامات لازم جهت از بین بردن مشکلات بدنی را انجام دهید. برای انجام آزمایش خون و تزریقات در منزل می توانید از تیم حرفه ای لیما طب کمک گرفته و با در ارتباط بودن با آن ها انواع آزمایش و چکاپ کامل در منزل را انجام دهید.
ferritin در آزمایش خون
فهرست عناوین صفحه:
فریتین پروتئینی برای ذخیره آهن خون بوده که در صورت نیاز آن را آزاد می کند. کمترین حجم فریتین در جریان خون در حال گردش بوده و بیشترین حجم آن در سلول ها ذخیره می شود. میزان غلظت پروتئین در آزمایش ferritin مورد بررسی قرار گرفته و با میزان ذخایر آهن در بدن ارتباط دارد.
فریتین در بدن برای ساخت سلول های قرمز خونی استفاده می شود و فریتین بالاتر در زمان خونریزی و یا ابتلا به برخی از بیماری ها در خون جریان پیدا می کند.
چرا باید آزمایش Ferritin انجام دهیم؟
چه زمانی این آزمایش توسط پزشک تجویز می شود؟ و چرا باید این آزمایش را انجام دهیم؟ اگر آهن بدن کاهش پیدا کرده باشد و علائم کم خونی در بدن وجود داشته باشند این آزمایش تجویز می شود تا سطح و میزان ferritin در بدن مورد بررسی قرار گیرد.
شما معمولا آزمایش خون فریتین را انجام می دهید زیرا پزشک شما مشکوک است که آهن بدن شما کم یا زیاد است. این ممکن است به خاطر علائم شما باشد یا به این دلیل که آزمایش های خونی که قبلا انجام داده اید، مشکلی را نشان می دهند. همچنین ممکن است اگر در معرض خطر کمبود آهن هستید آزمایش فریتین را برای شما تجویز کنند. به عنوان مثال در زمان هایی که وزن شما کم است یا باردار هستید یا دوره های قاعدگی سنگین دارید، رژیم غذایی ضعیفی دارید یا با جذب غذا مشکل دارید.
این آزمایش می تواند به شناسایی یا رد شرایط و بیماری های زیر کمک کند:
- کم خونی ناشی از کمبود آهن
شما برای تولید گلبول های قرمز سالم که اکسیژن را در بدن شما حمل می کنند به آهن نیاز دارید. بنابراین زمانی که آهن کافی ندارید، بدن شما نمی تواند به اندازه کافی از این سلول ها تولید کند. اسم این شرایط کم خونی است. شایع ترین علت کم خونی ناشی از کمبود آهن در بزرگسالان، از دست دادن مزمن خون است. - هموکروماتوز یا بار آهن
این یک بیماری ژنتیکی است که باعث می شود میزان آهن در بدن شما بیشتر از حد نرمال باشد زیرا از غذاهایی که می خورید، آهن زیادی جذب می کنید. - بیماری کبدی
بخش زیادی از فریتین در بدن شما در کبد شما ذخیره می شود. سطح بالای فریتین می تواند به یک مشکل کبدی اشاره کند. - بیماری استیل بزرگسالان
این بیماری، شکلی نادر از التهاب مفاصل است که باعث درد مفاصل، تب و راش می شود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، سطح فریتین بسیار بالایی دارند.
شرایط انجام آزمایش ferritin چیست؟
برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نبوده ولی باید مصرف قرص ها و مکمل هایی که حاوی آهن هستند را تا ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش قطع کرده باشید. البته در برخی موارد پزشک ناشتا بودن را برای انجام این آزمایش پیشنهاد می کند که در این مورد باید با او مشورت کنید.
علائم کمبود Ferritin و آهن
در ادامه به برخی از علائم فریتین و آهن پایین می پردازیم که ممکن است هر کدام از آنها باعث شود پزشک شما آزمایش Ferritin را برایتان تجویز کند.
- ضعف
- خستگی
- سرگیجه
- سردرد
- پوست رنگ پریده تر از حد معمول
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع
- سوزش زبان
- تمایل به خوردن شیرین بیان، گچ، خاک یا گل رس
در دراز مدت، سطح پایین آهن می تواند باعث نارسایی قلبی شود و قلب شما نتواند خون را به خوبی در بدن پمپاژ کند. همچنین این وضعیت می تواند باعث درد قفسه سینه، درد پا و وزوز گوش شود. آهن پایین همچنین ممکن است به طور جزئی مسئول سندرم پاهای بی قرار باشد.
علائم بالا بودن Ferritin و آهن
موارد زیر برخی از علائم فریتین و آهن بالا هستند که ممکن است پزشک شما را به انجام آزمایش فریتین هدایت کند:
- ضعف
- خستگی
- درد مفاصل
- کاهش علاقه به رابطه جنسی یا مشکل در نعوظ
- درد شکم
- پوستی که به رنگ خاکستری، فلزی یا برنزی به نظر می رسد
- حافظه مبهم
- مشکلات قلبی
- کاهش وزن
- کاهش موهای بدن
بالا بودن سطح Ferritin همچنین می تواند در افرادی که به عفونت ها، اختلال سوء مصرف الکل، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)، تیروئید پرکار و برخی انواع سرطان مبتلا هستند، مشاهده شود.
مقدار نرمال ferritin در آزمایش خون
میزان طبیعی ferritin موجود در خون به نسبت سن و جنسیت تعیین می شود و مقادیر طبیعی آن بر اساس این دو عامل مورد بررسی قرار می گیرند. در زیر به مقدار ferritin طبیعی پرداخته ایم.
- مقدار ferritin در مردان بالغ ۲۴ الی ۳۳۶ ng/dl
- مقدار ferritin در زنان بالغ ۱۱ الی ۳۰۷ ng/dl
- مقدار ferritin در کودکان ۶ ماه تا ۱۵ سال ۷۰ الی ۱۴۲ ng/dl
- مقدار ferritin در کودکان ۲ تا ۵ ماه ۵۰ الی ۲۰۰ ng/dl
- مقدار ferritin در کودکان کمتر از ۱ ماه ۲۰۰ الی ۶۰۰ ng/dl
- مقدار ferritin در نوزادان ۲۵ الی ۲۰۰ ng/dl
علت پایین بودن میزان Ferritin چیست؟
اگر سطح فریتین شما کمتر از حد نرمال باشد، ممکن است دچار کم خونی ناشی از کمبود آهن باشید. پزشک شما ممکن است آزمایش های بیشتری را برای به دست آوردن تصویر دقیق تری از سطح آهن شما درخواست کند و سعی کند تا بفهمد چرا سطح Ferritin خون شما کمتر از حد نرمال است. در بزرگسالان، علت معمولا از دست دادن مداوم خون است. دوره های قاعدگی سنگین می تواند یکی از علل باشد. اما خونریزی های داخلی که دیده نمی شوند، که معمولا در معده یا روده ها رخ می دهند، یکی دیگر از علل شایع است.
کودکان بیشتر در معرض داشتن سطوح پایین فریتین به دلیل رژیم غذایی ضعیف هستند. علاوه بر آن ممکن است برخی بزرگسالان و کودکان دچار شرایط پزشکی باشند که باعث می شود جذب آهن از غذا برای آن ها دشوار باشد.
اگر نتیجه آزمایش Ferritin شما پایین تر از مقدار طبیعی اش باشد، پزشک شما احتمالا آزمایش های خون تکمیلی را تجویز خواهد کرد و نتایج را مقایسه می کند تا میزان کم خونی ناشی از کمبود آهن را تعیین کند. این آزمایش ها شامل:
- آهن سرم
- ظرفیت کل باندینگ آهن (TIBC)
- اشباع ترانسفرین
علت سطح بالای Ferritin در آزمایش خون چیست؟
سطح بالای فریتین می تواند به معنای ابتلا به هموکروماتوز (بیش آهنی) باشد. همچنین ممکن است علت بالا بودن فریتین در بدنتان، وجود سطح بالای آهن در خون شما باشد که معمولا ناشی از انتقال خون های مکرر یا مصرف بیش از حد قرص های آهن است. حالت دیگر این است که میزان پروتئین Ferritin خون شما بالاتر از حد نرمال باشد در حالی که میزان آهن شما نرمال است. این وضعیت ممکن است در صورت ابتلا به عفونت، مشکلات التهابی، اختلالات خود ایمنی یا برخی انواع سرطان رخ دهد.
شرایط یا موقعیت های دیگری که ممکن است باعث افزایش فریتین شوند شامل موارد زیر است:
- اختلال مصرف الکل
- بیماری های مزمن، مانند بیماری های خودایمنی و دیابت
- سرطان، مانند سرطان های خونی (لوسمی یا لنفوم)
- چاقی
- پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار)
- بیماری استیل بزرگسالی
- بیماری کبد، از جمله سیروز کبدی
- آسیب به طحال، مغز استخوان یا کبد
آیا سطوح غیرطبیعی Ferritin نگران کننده است؟
اگر نتایج آزمایش فریتین شما نشان دهد که سطح فریتین شما بالا یا پایین است، این لزوما به این معنا نیست که شما یک بیماری پزشکی دارید. عوامل دیگری مانند رژیم غذایی و برخی التهاب ها می توانند بر سطح فریتین شما تاثیر بگذارند. همچنین ممکن است در نمونه گیری، حمل و نقل یا پردازش آزمایش خطایی رخ داده باشد، که البته این مورد نادر است.
اگر نتیجه آزمایش فریتین شما غیر طبیعی است، پزشک شما نتایج را با شما بررسی خواهد کرد. آن ها ممکن است آزمایش های اضافی را برای تعیین علت سطح غیرطبیعی فریتین شما تجویز کنند. به همین منظور، برای نوبت دهی آنلاین می توانید از طریق لیماطب اقدام کنید.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی ferritin موجود در خون پرداخته و میزان طبیعی برای هر سن و جنسیت را به طور کامل شرح دادیم. برای بررسی اینکه آیا مبتلا به بیماری خاص و یا کم خونی دچار شده ایم یا نه بهترین گزینه انجام آزمایش خون و بررسی میزان فریتین موجود در آن است.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields